Dit recept is mijn ultieme, maar vooral makkelijke maaltijd
om snel voor te schotelen. Het is daarnaast ook nog eens heerlijk, omdat je met
je handen mag eten!
Voor ik vertel hoe je dit gerecht maakt, zal ik eerst uitleggen
wat een Tajine is. Een Tajine is een Marokkaanse stoofpot gemaakt van
aardewerk, een soort braadpan dus. Alle gerechten die je hierin maakt noem je
dan ook Tajine vis, Tajine kip, Tajine met vlees etc. Omdat je tijdens het
koken de puntvormige deksel op de schaal houdt, slaat het condens terug de
schaal in en behoudt het eten al zijn smaken.
De ingrediënten voor 4 personen zijn:
Olijfolie
600 gram gehakt
1 ui
Koriander (vers of gedroogd)
Peterselie (vers of gedroogd)
1 blik tomatenblokjes of 3 verse tomaten
4 eieren
2 grote tenen knoflook
1,5 el. Sambal
1 thl. Zwarte peper
5 thl. Paprika poeder
2 thl. Komijn poeder
1 thl. Kaneelpoeder
1 thl. Gember poeder
Zout (naar smaak)
Turks brood
600 gram gehakt
1 ui
Koriander (vers of gedroogd)
Peterselie (vers of gedroogd)
1 blik tomatenblokjes of 3 verse tomaten
4 eieren
2 grote tenen knoflook
1,5 el. Sambal
1 thl. Zwarte peper
5 thl. Paprika poeder
2 thl. Komijn poeder
1 thl. Kaneelpoeder
1 thl. Gember poeder
Zout (naar smaak)
Turks brood
Hoe maak je het?
1. Eerst wat olijfolie in de Tajine. Snipper je ui
fijn en pers je knoflook uit. Dit laat je in de Tajine tot het glazig wordt. Snij
ook meteen de tomaten in kleine stukjes en voeg deze toe. Als je het sneller
wil, doe je nu de tomatenblokjes uit blik in de Tajine ipv de tomaten.
2. Voeg nu het gehakt toe. Je kunt dit ‘los’ erbij
doen of er voor kiezen om er eerst gehaktballetjes van te maken. Het is maar
net waar je tijd en/of zin in hebt.
3. Neem nu een bosje koriander en een bosje
peterselie. Ook dit is naar smaak. Meestal doe ik meestal 6 á 7 takjes van
ieder. Snij dit fijn en gooi het erbij.
4. Nu voeg je alle kruiden, zout en sambal toe en
roer je goed erdoor heen. Dit af en toe herhalen, zodat het niet blijft
plakken. Tussendoor zet je de deksel steeds terug op de schaal.
5. Na 30 min ongeveer, maak je 4 kuiltjes in het
gehakt. Breek in ieder kuiltje het ei open en zet weer de deksel terug tot de
eieren klaar zijn.
6. Zet het vuur uit en leg de Tajine zo op tafel. Serveer
er brood bij om mee te eten. Zet er eventueel nog wat sausjes bij om tussendoor
je brood ook daar in te dippen. Maar geloof mij, de sausjes kunnen niet tippen
tegen dit Tajine gerecht! Eet smakelijk, ofwel: bismillah ;)
Dit gerecht hoef je trouwens niet perse in een Tajine te
maken, maar op deze manier smaakt ie wel op zijn best. Wil je het wel op de Marokkaanse
manier maken, koop je Tajine dan bij de Xenos of Turks/Marokkaanse toko.
Liefs,
F
Geen opmerkingen:
Een reactie posten