vrijdag 20 oktober 2017

Groente- kippensoep

De dagen met mooi weer zijn nu écht voorbij... Ik hoop natuurlijk van niet, maar Nederland kennende zal het niet snel meer zo mooi weer gaan worden als afgelopen weekend. Volop zon en over de 20 graden in oktober. I love it! 


Soms denk ik dan ook (nog steeds) aan emigreren naar een land waar het altijd rond de 25 graden is. Oké, terwijl ik verder droom daarover, kun jij mijn nieuwe recept gaan maken. Ik moet toegeven, herfstachtig weer heeft ook voordelen. Eén daarvan is soep!


Wat heb je nodig? (6 personen)
400 gram kipfilet
1 grote ui (in halve ringen)
2 grote knoflooktenen
4 stengels bleekselderij
halve prei
400 gram (geschrapte) wortels
1,5 liter gekookt water
1 volle tl sambal badjak
4 tot 5 el ketjap manis
zout/peper


Hoe maak je het?

  1. Het makkelijkst is om te beginnen met alle groentes en kip te snijden. Lees: pak gerust je Ipad erbij en zet je favoriete serie aan.
  2. Snijd de ui in halve ringen, de prei in ringen en de bleekselderij in (dunne) schijfjes. Uiteraard was je alles vooraf. De wortels heb ik gepureerd met een staafmixer om een iets vollere structuur te krijgen. De kipfilet kun je in kleine blokjes snijden.
  3. Druppel wat (olijf)olie in een soeppan en doe hier de kipfilet bij. Laat de stukjes op middelhoog vuur even aanbakken en voeg vervolgens de ui en geperste knoflooktenen toe.
  4. Na 10 minuten kun je de rest van de groentes toevoegen. Kook ondertussen het water.
  5. Voeg nu het water toe.
  6. Om de soep (nog meer) op smaak te brengen, voeg je nu de ketjap manis, de sambal badjak en het zout/peper toe. Doe dit op smaak en proef tussendoor. De soep kun je op iets zachter vuur laten koken totdat de groentes zacht zijn. Prik met een vork tussendoor om te kijken hoe gaar de groentes zijn.
  7. Zet het vuur uit, schenk in een grote kom, pak een dekentje erbij en geniet! Eet smakelijk!
Liefs,


F

vrijdag 6 oktober 2017

#Recept' Roti

Het is weekend, tijd voor een nieuw recept!
In het weekend heb je vaak net wat meer tijd om uitgebreid(er) te koken. Ik vind het dan ook leuk om met verschillende keukens te experimenteren en ga dan op zoek naar het liefst authentieke recepten van in dit geval echte Surinaamse mensen. Zo weet ik zeker dat ik het lekkerste recept voor me heb!


Roti is niet heel Marokkaans, zelfs niet een tintje, maar serveer er Marokkaans rond brood bij (i.p.v. de roti-vellen) en voilà daar is je tintje Marokkaans.. De roti heb ik voor zowel familie als vrienden gemaakt en viel bij allen in de smaak.


Wat heb je nodig? (6 personen)
3 grote uien
2 grote knoflooktenen
4 flinke tl (tandoori) massala (kun je gewoon in de supermarkt vinden)
5 flinke tl kerriepoeder
1 tl kurkuma
2 tl komijn
wok-olie (of ander soort olie)
1 blikje tomatenpuree of 4 el tomatensaus (Heinz)
800 gram kipfilet
1 bouillonblokje (tuinkruiden)
1 kg voorgekookte krieltjes
6 eieren
sperziebonen (zoveel je wilt) (het originele recept is met kouseband, ik heb het aangepast)
zout (naar smaak)




Hoe maak je het?

  1. Pak je allergrootste wok-pan/hapjespan (het moet een diepe pan zijn) en laat wat wok-olie heet worden.
  2. Voeg nu de ui in snippers toe en pers de knoflooktenen uit. Hier kun je direct alle kruiden, het bouillonblokje en de tomatenpuree- of saus toevoegen. Laat dit even een paar minuten indikken. Voeg ook wat water toe zodat het echt een mengsel blijft.
  3. Snijd je kipfilet in blokjes en voeg toe aan je kerrie/massala mengsel. Tip: snijd je kipfilet vooraf. Ondertussen voeg je steeds water toe dat de kip net niet onder staat.
  4. Als de kip gaar is, kun je de krieltjes erbij doen. Zet het vuur middelhoog en dek de pan gedeeltelijk af met een deksel. Zo gaart alles nog sneller. Vergeet ook het zout niet.
  5. Laat alles pruttelen en voeg steeds water toe als je merkt dat de ingrediënten bijna geen saus meer hebben.
  6. Kook ondertussen ook de eieren hard. Deze kun je nadat ze klaar zijn pellen en eventueel toevoegen aan de rest van de pan.
  7. Was de sperziebonen, haal de 'kontjes' er af en snijd ze door de helft. Je kunt ze ook niet doormidden snijden, maar dat vond ik te groot. Voeg de sperziebonen pas toe als je merkt dat de krieltjes zo goed als gaar zijn. Dit test je het best door met een vork door de krieltjes te prikken. Prik je er makkelijk doorheen, zijn ze gaar. Laat de sperziebonen zo'n vijf minuten mee 'garen' voor je de pan uit zet. Mijn man en ik vinden sperziebonen echt niet lekker, maar door ze op deze manier klaar te maken, hou je een lekkere crunchy bite en proef je geen groentesmaak! Ideaal voor de mama en papa met kids!!
  8. Serveer met een roti-vel of gewoon lekker met Marokkaans brood. Njang swieti (eet smakelijk)!


Liefs,


F