dinsdag 23 december 2014

#Recept ‘Basbousa’



Basbousa is een traditioneel Arabische griesmeelcake en wordt als nagerecht of bij de thee gegeten. Het is een vrij zachte cake, waar een zelfgemaakte suikersiroop overheen gegoten wordt. 

Ik vind het zelf een van de lekkerste gebakjes ooit en is daarom echt een van mijn favorieten geworden. Maar omdat deze griesmeelcake erg zoet is, kun je het maar beter niet al te vaak eten. En dit zeg ik niet alleen om je tanden te sparen :)
Dit is de manier hoe ik mijn Basbousa maak:

Ingrediënten voor een bakvorm met een diameter van 30cm:
glas yoghurt
glas olie
glas suiker
1 zakje vanille suiker
1 tl amandel essence
1 tl bakpoeder
halve glas kokosrasp
halve glas amandelen
2,5 el oranjebloesemwater
1 ¼  glas fijne griesmeel
1 ¼  glas grove griesmeel
amandelen (om te garneren)

Ingrediënten voor de suikersiroop:
1 glas suiker
halve glas water
7 á 8 druppels citroen
1 zakje vanille suiker


1. Je begint door de suikersiroop te maken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en zet op laag vuur. Roer af en toe om te zien of het al stroperig wordt. Na ongeveer 10 tot 15 min, zie je dat het een dunne waterige maar toch stroperig mengsel is geworden. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

2. Ondertussen hak je de kokosrasp en halve glas amandelen samen fijn in een keukenmachine.

3. Verwarm vast de oven voor op 160 graden. Nu kun je ook de resterende ingrediënten bij elkaar voegen in een kom. Begin eerst met de ‘natte’ ingrediënten en daarna de ‘droge’. Op deze manier weet je precies hoeveel griesmeel je nodig hebt. Voeg ook het kokos/amandel mengsel toe.

4. Giet het beslag nu in een bakvorm en leg de resterende amandelen er boven op. Zet het nu in de oven voor ongeveer 50 min. Nadat de basbousa klaar is, giet je je zelfgemaakte suikersiroop over de griesmeelcake heen. 


Je kan de suikersiroop ook achteraf maken, maar je moet er wel voor zorgen dat of de basbousa afgekoeld is en de siroop warm of andersom. Enjoy! 

Liefs,

F

2 opmerkingen:

  1. Vanmiddag voor het eerst gemaakt. Erg lekker geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Allereerst sorry voor de extreem late reactie maar zoals je misschien al had vernomen ben ik even niet meer online geweest.. Wel heel erg bedankt voor je reactie, vind ik erg leuk! Lekker he, basbousa. Helemaal alleen opgegeten? :D

      Liefs,

      F

      Verwijderen