Basbousa is een traditioneel Arabische griesmeelcake en
wordt als nagerecht of bij de thee gegeten. Het is een vrij zachte cake, waar
een zelfgemaakte suikersiroop overheen gegoten wordt.
Ik vind het zelf een van de lekkerste gebakjes ooit en
is daarom echt een van mijn favorieten geworden. Maar omdat deze griesmeelcake erg zoet is, kun
je het maar beter niet al te vaak eten. En dit zeg ik niet alleen om je tanden
te sparen :)
Dit is de manier hoe ik mijn Basbousa maak:
Dit is de manier hoe ik mijn Basbousa maak:
Ingrediënten voor een bakvorm met een diameter van 30cm:
glas yoghurt
glas olie glas suiker
1 zakje vanille suiker
1 tl amandel essence
1 tl bakpoeder
halve glas kokosrasp
halve glas amandelen
2,5 el oranjebloesemwater
1 ¼ glas fijne griesmeel
1 ¼ glas grove griesmeel
amandelen (om te garneren)
glas yoghurt
glas olie glas suiker
1 zakje vanille suiker
1 tl amandel essence
1 tl bakpoeder
halve glas kokosrasp
halve glas amandelen
2,5 el oranjebloesemwater
1 ¼ glas fijne griesmeel
1 ¼ glas grove griesmeel
amandelen (om te garneren)
Ingrediënten voor
de suikersiroop:
1 glas suiker
halve glas water
7 á 8 druppels citroen
1 zakje vanille suiker
1 glas suiker
halve glas water
7 á 8 druppels citroen
1 zakje vanille suiker
1. Je begint door de
suikersiroop te maken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en
zet op laag vuur. Roer af en toe om te zien of het al stroperig wordt. Na ongeveer
10 tot 15 min, zie je dat het een dunne waterige maar toch stroperig mengsel is
geworden. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
2. Ondertussen hak je de
kokosrasp en halve glas amandelen samen fijn in een keukenmachine.
3. Verwarm vast de
oven voor op 160 graden. Nu kun je ook de resterende ingrediënten bij elkaar
voegen in een kom. Begin eerst met de ‘natte’ ingrediënten en daarna de ‘droge’.
Op deze manier weet je precies hoeveel griesmeel je nodig hebt. Voeg ook het
kokos/amandel mengsel toe.
4. Giet het beslag nu
in een bakvorm en leg de resterende amandelen er boven op. Zet het nu in de
oven voor ongeveer 50 min. Nadat de basbousa klaar is, giet je je zelfgemaakte
suikersiroop over de griesmeelcake heen.
Je kan de
suikersiroop ook achteraf maken, maar je moet er wel voor zorgen dat of de
basbousa afgekoeld is en de siroop warm of andersom. Enjoy!
Liefs,
F
Vanmiddag voor het eerst gemaakt. Erg lekker geworden!
BeantwoordenVerwijderenAllereerst sorry voor de extreem late reactie maar zoals je misschien al had vernomen ben ik even niet meer online geweest.. Wel heel erg bedankt voor je reactie, vind ik erg leuk! Lekker he, basbousa. Helemaal alleen opgegeten? :D
VerwijderenLiefs,
F