woensdag 31 december 2014

Istanbul



Na mijn super geweldige trip naar Istanbul, ben ik ziek geworden. MEH! Maar aangezien Ibuprofen 600mg mijn grote vriend is op dit soort dagen, kan ik gewoon verder gaan met alles dat ik leuk vind. Tot zo ver dit kan natuurlijk, want vind het ook belangrijk om goed naar mijn lichaam te luisteren. 

Maar goed, Istanbul! Wat een drukke, chaotische, moderne, leuke stad was dit zeg! Het is zo’n grote stad met meer inwoners dan het aantal inwoners in Nederland! Kun je nagaan.. Istanbul heeft een grote indruk bij mij achtergelaten, een aantal dingen die mijn aandacht trokken waren:

Er waren te weinig wegen voor het aantal auto’s dat er reden.

Er rijden zoveel taxi’s rond, maar op het moment dat wij ze het hardst nodig hadden, wilde niemand ons meenemen. De laatste dag hebben we meer dan een halfuur naar een taxi gezocht om ons terug naar het hotel te brengen. We zouden daar onze koffers ophalen en met een shuttle busje naar het vliegveld gaan. Om 20.10 uur vertrok onze vliegtuig. Wij waren rond 16 uur weer bij het hotel en het busje stond gelukkig al voor het hotel te wachten op ons. Lekker op tijd dachten wij.. We hebben uiteindelijk wel 3,5 uur in het busje gezeten!! Een ritje wat normaal 40 min zou duren, duurde nu eeuwen! Je kan misschien wel begrijpen hoe wij ons op dat moment voelde. STRESS! Gelukkig konden wij en onze koffers nog mee en waren we nog lang niet de laatste passagiers die aankwamen. Het verkeer in Istanbul was op deze avond niet normaal druk! Niet goed voor je hart..

Alle mensen in Turkije die wij ontmoet hebben waren super aardig en gastvrij.

Je kunt letterlijk overal eten!! Love it! Van bekende döner zaakjes tot kraampjes waar ze simit broodjes of gepofte kastanjes verkochten. Dat laatste ga ik thuis ook zelf eens proberen.

Ook moet je als je eens naar Istanbul gaat, granaatappelsap drinken. Ze persen deze vers voor je neus uit en er gaan wel zo’n 3 grote granaatappels in. Heerlijk en gezond! 

De Blauwe moskee (Sultan Ahmetmoskee), Aya Sophia en Topkapi Paleis waren alle drie zo mooi en indrukwekkend.

Maar wat mij het meest heeft getrokken was toch het uitzicht op de Bosporus inclusief brug natuurlijk. Gewoon wauw! Deze hebben we meerdere malen mogen bezichtigen. Eerst zijn we met de auto naar boven op de berg gereden waar je ook een groot terras hebt en in de zomer super druk schijnt te zijn. Groot gelijk! 

Daarna zijn we uit eten gegaan bij Club Sortie en werden we aan een mooi gedekte tafel gezet met veel verschillende hapjes/tapas vooraf. We werden nog heel netjes begroet door een stelletje dat langs onze tafel liep. We begrepen er niks van maar groette hen terug. Tot we er ineens achterkwamen dat we midden in een bedrijfsfeestje waren beland.. awkward
Moesten we van tafel om naar een verdieping lager te gaan. Durfde niet eens meer links of rechts te kijken. Maar ach, Club Sortie bood zijn excuses aan en wij werden naar het goede tafeltje gebracht om lekker te eten en  achteraf nog een dansje te doen. 
Maar wederom was dit niet alleen zomaar even eten, nee Club Sortie ligt aan de Bosporus waardoor het eten was met uitzicht op de Bosporus en een mooi verlichte brug. 
Dit vergeet ik nooit meer!


Voor nu wens ik jullie een happy New Year en een gezond en gelukkig 2015!


Liefs,


F

donderdag 25 december 2014

Dadels met walnoot gecombineerd met chaos


Gister een chaotische, drukke dag gehad vol onverwachte mooie momenten. Zo heb ik gisteravond mijn neefje mogen verwelkomen op deze wereld! Een mooi klein wondertje en dat besefte ik goed toen ik hem in mijn armen had.. Onbeschrijflijk! 

Voor ik dit goede nieuws hoorde, waarop ik al de hele dag had gewacht (zenuwen!!), moest ik ook mijn koffer pakken voor mijn tripje Istanbul! Hier heb ik altijd al een keer heen gewild en nu typ ik deze post vanuit het vliegtuig. Im a happy girl!

Maar om nu terug te komen op de titel, zal ik kort en krachtig zijn. Je hebt nodig: (pitloze) dadels en walnoten. Als je pitloze dadels neemt, kun je hem direct vullen met een stukje walnoot. Anders snijd je je dadel open, haal je de pit er uit en vul je het met een walnoot. Simpel, maar super lekker en gezond! 
Ik eet het vaak als tussendoortje, maar nu kun je het als appetizer gebruiken voor je kerst diner. 



Fijne feestdagen! 

Liefs, 

F

dinsdag 23 december 2014

#Recept ‘Basbousa’



Basbousa is een traditioneel Arabische griesmeelcake en wordt als nagerecht of bij de thee gegeten. Het is een vrij zachte cake, waar een zelfgemaakte suikersiroop overheen gegoten wordt. 

Ik vind het zelf een van de lekkerste gebakjes ooit en is daarom echt een van mijn favorieten geworden. Maar omdat deze griesmeelcake erg zoet is, kun je het maar beter niet al te vaak eten. En dit zeg ik niet alleen om je tanden te sparen :)
Dit is de manier hoe ik mijn Basbousa maak:

Ingrediënten voor een bakvorm met een diameter van 30cm:
glas yoghurt
glas olie
glas suiker
1 zakje vanille suiker
1 tl amandel essence
1 tl bakpoeder
halve glas kokosrasp
halve glas amandelen
2,5 el oranjebloesemwater
1 ¼  glas fijne griesmeel
1 ¼  glas grove griesmeel
amandelen (om te garneren)

Ingrediënten voor de suikersiroop:
1 glas suiker
halve glas water
7 á 8 druppels citroen
1 zakje vanille suiker


1. Je begint door de suikersiroop te maken. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en zet op laag vuur. Roer af en toe om te zien of het al stroperig wordt. Na ongeveer 10 tot 15 min, zie je dat het een dunne waterige maar toch stroperig mengsel is geworden. Zet het vuur uit en laat afkoelen.

2. Ondertussen hak je de kokosrasp en halve glas amandelen samen fijn in een keukenmachine.

3. Verwarm vast de oven voor op 160 graden. Nu kun je ook de resterende ingrediënten bij elkaar voegen in een kom. Begin eerst met de ‘natte’ ingrediënten en daarna de ‘droge’. Op deze manier weet je precies hoeveel griesmeel je nodig hebt. Voeg ook het kokos/amandel mengsel toe.

4. Giet het beslag nu in een bakvorm en leg de resterende amandelen er boven op. Zet het nu in de oven voor ongeveer 50 min. Nadat de basbousa klaar is, giet je je zelfgemaakte suikersiroop over de griesmeelcake heen. 


Je kan de suikersiroop ook achteraf maken, maar je moet er wel voor zorgen dat of de basbousa afgekoeld is en de siroop warm of andersom. Enjoy! 

Liefs,

F

zondag 21 december 2014

#Recept 'Harira'



Harira is een echte Marokkaanse soep en volgens mij zelfs de bekendste. Het is een volle soep en je kunt hem maken met vlees of kip, net waar je zin in hebt. Als je vegetarisch bent, kun je dit ook weglaten. De soep blijft even lekker.

Ik maak harira best vaak, alleen zit er meer tijd in dan je gewend bent om een soepje te maken. Je hoeft er in principe niks bij te maken, want de harira vult goed.
Dit is hoe ik het altijd maak:
 
Ingrediënten voor 6 personen:
3 stengels bleekselderij
1 ui
2 tomaten
6 wortels
een handje peterselie
1 el zonnebloemolie of olijfolie
150 gram gehakt
Tomatensaus
1 zakje groentesoep
1 zakje tomatensoep
3 el meel
een handje krulvermicelli
een handje koriander
+/- 2 liter water

Kruiden:
3 tl paprikapoeder
1 tl ras al hanout
1 el zout
Halve tl zwarte peper
Halve tl knoflookpoeder
Halve tl komijn
Halve tl safraan



1. Doe de eerste vijf ingrediënten in een blender en voeg wat water toe om het makkelijker tot een geheel te mixen. Ondertussen kook je water.

2. Doe wat olie in de pan en voeg dan het gehakt toe. Bak dit even een paar minuten en voeg dan de groentemix toe die je net bij stap 1 hebt fijn gemalen.

3. Voeg nu tomatensaus toe tot de ingrediënten in de pan roder van kleur worden. Voeg nu ook meteen alle kruiden toe en roer. Daarna kun je het gekookte water erbij doen tot de pan vol is.

4. 45 minuten later, meng je het zakje groentesoep en tomatensoep met meel door elkaar in een aparte kom. Doe hier water bij tot de kom vol is. Pas daarna kun je dit mengsel in de pan gooien.

5. Laat anderhalf uur doorkoken en doe dan de krulvermicelli en koriander in de pan. Na 5 minuten kun je het vuur uitzetten. Eet smakelijk! 

Liefs,

F

zaterdag 20 december 2014

Een Marokkaanse Kerst



Nog vier dagen en dan vieren de meeste hier in Nederland feest. Dat zie je aan alles. Huizen die zo mooi zijn versierd van binnen en buiten. Het is alsof je op de set staat van een Amerikaanse kerstfilm. 

Daarnaast heb je ook huizen waarvan ik denk dat ze dit jaar maar beter kunnen overslaan. Je ziet dan van die geelachtige doeken, die 5 jaar geleden nog wit waren en dienden als ‘sneeuw’..  Doe het goed, of doe het niet. En als ik dat zeg, iemand die er maar weinig verstand van heeft (in hoeverre je hier verstand van kunt hebben), hoe denkt iemand anders hier dan over die wel Kerst viert.. 

Maar ondanks dat ik zelf geen Kerst vier, vind ik het wel de gezelligste periode van het jaar. Daarom heb ik iets bedacht: Kerst met een Marokkaans tintje

Ik heb een menu samengesteld voor jullie. Je kunt er voor kiezen om het hele menu te maken voor je gasten, maar ook kun je er voor kiezen om alleen het voorgerecht te maken en de rest in te vullen naar eigen wens. In ieder geval, eet smakelijk en fijne feestdagen!

Marokkaans Kerst menu:

Appetizer
Dadels met walnoot

Voorgerecht
Harira (Marokkaanse soep)

Hoofdgerecht
Gehakt in tomatensaus met ei, uit de Tajine (zie hiervoor deze post) 

Nagerecht
Basbousa met een bolletje vanille-ijs


P.S.: aankomende dagen post ik de rest van de recepten 

Liefs,

F